Woord van het Jaar 2018

A short blogpost for all my Dutch- and Flemish-speaking friends!


Naar goede gewoonte organiseert Van Dale ook dit jaar weer een wedstrijd om het Woord van het Jaar te vinden. Het hele jaar lang konden Vlamingen woorden insturen die voor het eerst verschenen (of populair werden) in 2018 in deze cateogrieën:

 • Jongerentaal
 • Lifestyle
 • Sport/amusement
 • Economie
 • Politiek

De uitgevers van de Van Dale woordenboeken kozen daaruit 18 woorden voor de shortlist, waar je nu op kan stemmen. Dat kan tot maandag 17 december (17 uur) en op dinsdag 18 december wordt dan het Woord van het Jaar 2018 bekend gemaakt. Waarom zou je stemmen? Niet alleen om mee jouw stempel te drukken op de Nederlandse taal, maar ook omdat je kans maakt om een boekenpakket te winnen.

HIER STEMMEN

De woorden waarop je kan stemmen zijn:

 • anderspartij: politieke partij die op een andere manier dan de zogenaamde traditionele partijen aan politiek beoogt of zegt te doen
 • bomcycloon: zich zeer snel ontwikkelende (winter)orkaan, waarvan het effect verwoestend kan zijn
 • Bourgondische coalitie: coalitie van N-VA, Open Vld en sp.a (naar de kleuren van de hertog van Bourgondië)
 • brokkelbrug: brug waar brokstukken af komen
 • deelstep: step waarvan meerdere mensen om beurten tegen betaling gebruikmaken
 • drankhangen: met snacks en drank, in je ondergoed of comfortabele kleren in de zetel hangen
 • droogtecommissie: commissie belast met het beheren van noodmaatregelen tijdens een droogteperiode
 • frosecco: bevroren prosecco
 • groeipakket: kinderbijslag
 • mangomoment: geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten, de metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt
 • moordstrookje: fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is
 • nutriscore: label dat aangeeft in welke mate een voedingsproduct bijdraagt tot een gezonde levensstijl
 • plogging: vorm van fitness waarbij men tijdens het joggen afval opruimt, Zweeds, samentrekking van plocka (plukken, verzamelen) en Engels jogging
 • rooftijdschrift: zich als wetenschappelijk presenterend tijdschrift of publicatieplatform op internet dat academische of quasi-academische artikelen plaatst tegen betaling van een vergoeding door de auteur(s)
 • springbalie: open balie die, bv. bij een overval, snel met glas kan worden afgesloten
 • testosterontweet: in macho- of spierballentaal geformuleerde tweet bedoeld om anderen te imponeren
 • thuiswerkalarm: melding door de weerkundige dienst dat verkeersproblemen kunnen worden verwacht als gevolg van de weersomstandigheden, waardoor werkgevers aan hun personeel de raad kunnen geven thuis of dichter bij huis te werken
 • vliegschaamte: schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen, vertaling van Zweeds flygskam

Ik heb toch een getwijfeld tussen drankhangen, thuiswerkalarm en mangomoment. Ik vind mangomoment sowieso het mooiste woord! Maar ik heb uiteindelijk gestemd voor drankhangen, want het is iets waar ik zelf echt van kan genieten. Thuis noemen we dat een “zetelfuif”, gezellig hangen in de zetel, iets lekker knabbelen en een film kijken of zelfs gewoon wat heen en weer zappen. Heerlijk!

Op welk woord stemmen jullie?

Loes M.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.